2014. augusztus 4., hétfő

Foghúzás utáni teendők!

Életünk során sajnos elérhetünk ahhoz a pillanathoz, amikor muszáj kihúzni fogainkat ilyen vagy olyan okból. Van, hogy erre már fiatalon szükség lehet – egy rosszul növő bölcsességfog vagy fogszabályzó felhelyezése előtt -, máskor csak időskorban kell megszabadulni kilazult, elszíneződött, sérült vagy gyökérkezelt fogainktól. A foghúzás után még számos dologra oda kell figyelnünk, hogy a gyógyulás rövid idő alatt és minél sikeresebben bekövetkezzen.
A legfontosabbak:

- Vérzés: gyakran előfordul azonnal, vagy pár órával a foghúzás után. Ahhoz, hogy enyhítsük a vérzést, érdemes egy steril gézlapot a sebre helyezni és enyhén, de határozottan ráharapni. Próbáljunk folyamatos nyomást gyakorolni, legalább 45 percen keresztül. Egy megnedvesített teafilter is jó megoldás lehet, a teában lévő csersav ugyanis segít a véralvadék képződésében. Ha a vérzés csak enyhe, folytathatjuk a kezelést a fenti módszerekkel, ha azonban erősnek ítéljük, mindenképp keressük fel fogorvosunkat. Ne öblögessünk, vagy szívogassuk a sebet a foghúzást követő 24 órában, és ez nem csak a közvetlen szívogatásra értendő, hanem a dohányzásra is, vagy a szívószállal történő ivásra. Kerüljük a forró italokat vagy leveseket, ezek ugyanis előidézhetik a véralvadék kiesését, ami egy-két hétig elhúzódó gyulladáshoz és fájdalomhoz is vezethet.
- Duzzanat: az arc megdagadása gyakori tünet foghúzás után. Ezt hideg kendővel vagy jéggel hamar lelohaszthatjuk: 10 percig tartsuk rajta a hideget, majd 20 percig pihentessük a területet. Az első 24 órában ezt többször is megismételhetjük.

- Fájdalomcsillapítás: foghúzást követően nyugodtan bevehetünk fájdalomcsillapítót, általában elég a recept nélkül kapható gyógyszereket bevenni, de ha a fogorvos úgy dönt, írhat fel erősebb medicinákat is. Mindig kövessük a betegtájékoztatón javasoltakat, figyeljünk az ajánlott mennyiségre, soha ne lépjük túl.
- Étkezés: a foghúzás utáni első napon csak folyékony állagú táplálékot vegyünk magunkhoz, utána még pár napig kerüljük a kemény, apró szemű ételeket, melyek könnyen felsérthetik a területet vagy belekerülhetnek a sebbe. Kerüljük az alkohol, a tejtermékek, a kávé, a tea, az erős fűszerezésű ételek fogyasztását.
- Fogmosás: foghúzás után mindenképp mossunk fogat, csak épp kerüljük el az érintett területet. Egy-két nap elteltével nagyon óvatosan, lehetőleg puha sörtéjű fogkefével áttörölhetjük a fog helyét. Erős, alkoholtartalmú öblögetőket inkább ne használjunk, inkább patikában kapható, kifejezetten ilyen beavatkozások után javasolt szájvizet vásároljunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése